Rijden met caravan
Voorbereidingen, aankoppelen
Het is belangrijk dat de caravan goed aan de auto wordt gekoppeld. Ter controle draait u het neuswiel weer omlaag, de auto komt dan iets uit de veren als het goed is. Ook de bevestiging van de kabel van de noodrem (het breekkabeltje) is van groot belang! Hij moet vrij kunnen bewegen en mag (in Nederland) niet uitsluitend om de kogel worden terug-gelust. Alle informatie over de Breekkabel.
De laatste verbinding tussen de auto en de caravan is die van de verlichting. Onze huurcaravans zijn voorzien van 13-polige stekkers (Jaeger) de meeste auto’s zijn hier inmiddels ook mee uitgerust. Mocht u een afwijkende aansluiting aan de auto hebben (7-polig of Multicon West), geen probleem, dan hebben wij voor u een geschikte adapter of verloopstekker. Controleer iedere keer bij het wegrijden of alle verlichting nog correct werkt.
De extra buitenspiegels
Het is van groot belang om de opzetspiegels (hulpspiegels) goed in te stellen voordat je wegrijdt. Neem hiervoor ruim de tijd, zodat je tijdens het rijden geen aanpassingen meer hoeft te maken. Bij het instellen van de spiegels zorg je ervoor dat je aan de binnenkant van de spiegels telkens een klein stukje van de lijst van de caravan ziet, op die manier hou je zoveel mogelijk ruimte over voor de omgeving! De autospiegels stelt u beter ook bij. Lager en meer naar buiten om in krappe bochten het caravanwiel te kunnen volgen.
Oefenen met een caravan
Een van de lastigste dingen met een caravan is en blijft het achteruit rijden. Iedereen heeft er in het begin moeite mee en het is dan ook aan te raden om voor de vakantie alvast te oefenen. Dat kan via o.a. de Workshops die wij in samenwerking met Caravantrekker.nl hier in Nederweert regelmatig organiseren.
Een paar tips die we u niet willen onthouden:
Realiseer u bij achteruitrijden dat de auto de caravan in een bepaalde gewenste richting moet duwen, daarna moet de auto de caravan gaan volgen, anders schaart de combinatie. Onontbeerlijk is dus goed kijken, ja in uw spiegels (4 stuks) en in bochten vaak over uw schouder. Verwacht niet direct na 30 cm volledig effect maar laat de caravan met eenmaal ingestelde stuurstand rustig komen.
Krijgt de caravan niet snel genoeg het gewenste effect? Stuur dan wat méér. Moet de caravan weer recht achteruit (uw bijrijder geeft dat aan) stuurt u maximaal in een rechterbocht naar rechts en maximaal naar links in een linkerbocht.
Niet altijd is achteruitrijden met een caravan dus tegengesteld aan het achteruitrijden solo… In de opzetspiegels ziet u wanneer de combinatie weer in lijn komt. Stuur vervolgens rechtuit en pas dan gaat de hele combinatie ook weer recht achteruit.
Rijden met de caravan op de grote weg
Het rijden met een caravan is eigenlijk niet moeilijk als je het verantwoord doet. Dat betekent aanpassen aan de omstandigheden en vooral wat betreft de snelheid. Je kunt nu eenmaal niet met 120 de Route Du Soleil op, maar met een ‘normale’ goede snelheid gaat het prima, mits zaken als belading, kogeldruk en bandenspanning in orde zijn. Ook dient de auto een bepaald ‘overwicht’ op de te trekken caravan hebben. In dat kader is het dus altijd goed zware spullen in de auto te bergen en niet in de vaak alle ruimte biedende caravan. Denk daarbij aan de voortent.
Bedenk dat uw remweg langer is, vooral bergaf en als de weg nat is. Bovendien is een combinatie heuveltje af slingergevoeliger. Niet voor niets staan er met name in Frankrijk op de Autoroutes altijd waarschuwingen om uw snelheid aan te passen tot 70 of soms zelfs 50.
Mocht desondanks de combinatie instabiel worden, dan is er maar één remedie: afremmen! Niet sturen maar vertragen. Dan komt het allemaal heel snel weer goed.
Met dit in het achterhoofd een aantal aanwijzingen in je hoofd rij je veilig en relaxt naar de camping.
De Wind
Op bruggen en open stukken land kan het plotseling hard gaan waaien. Ook in de bergen en na tunnels kunnen plotseling windvlagen opduiken. Let daarom goed op de oranje-witte luchtzakken die her en der langs de weg staan.
Als de wind haaks op de auto en de caravan staat is het slim je snelheid te matigen. Wind is een veroorzaker van instabiliteit. Niet erg en ook voelbaar in de auto. Zolang de snelheid niet boven de kritische grens ligt stabiliseert de combinatie zich weer vanzelf.
Snelheid
In Nederland mag je niet harder dan 90 kilometer per uur rijden met een caravan, in de praktijk zul je dus vaak met de stroom vrachtwagens meerijden. In het buitenland zijn de toegestane snelheden vaak anders.
Zie Caravantrekker.nl voor een volledig overzicht.
Aanpassen aan de omstandigheden is overigens wat anders dan onder de maximum snelheid blijven.
Belading
Een caravan mag nooit te zwaar beladen worden. Hou de caravan licht en de auto relatief zwaar. Let er ook goed op dat de lading juist wordt verdeeld over de caravan met nadruk op de zware spullen rond de as, het midden
van de caravan. Tot slot is het goed de kogeldruk te meten. Ga uit van 5 à 7% van het maximaal gewicht van de caravan. Dus weegt de caravan 1100 kg dan is een kogeldruk van 55 à 77 kg over het algemeen een goed uitgangspunt. Kijk even in uw instructieboekje hoeveel uw auto mag hebben.
Kijk hier voor meer informatie over het beladen van een caravan.
Rijden in de bergen
Een vak apart? Bergop voldoende toeren houden en probeer altijd te blijven rijden. Vooral goed opletten bij het afdalen. Laat de snelheid niet teveel oplopen, schakel terug en bij hoge toeren remt de auto op de motor. De oplooprem van de caravan kan warm worden, niet zo zeer op de snelweg maar wel bij lange afdalingen in de ‘echte’ bergen. De remweg neemt dan toe. Rij dan langzamer dan u eigenlijk wilt e/o pas een rustpauze in. Op onoverzichtelijke kronkelige wegen is ook weer het ‘zien’, het waarnemen van de situatie verder dan 20 meter voor de motorkap belangrijk. Kortom anticiperen.
Onze partner Caravantrekker.nl biedt diverse rijtrainingen aan die ook het rijden in de bergen tot een fluitje van een cent laat maken.
Relaxt, ontspannen en met meer zelfvertrouwen onderweg met de caravan. Meer caravanplezier dus. Niet alleen op de camping maar ook onderweg!