Overwinteren

Overwinteren

Met de kerst voor de deur kan het voor veel mensen niet winters genoeg zijn. Vanzelfsprekend is de vraag die ons de afgelopen dagen tevergeefs het meeste werd gesteld, of we nog een witte kerst krijgen. Toch zijn er ook een hoop mensen die aan een heel ander klimaat denken tijdens de donkere dagen rondom kerst. Een aangenaam en zonnig lenteklimaat. Er zijn zelfs mensen die ons klimaat daadwerkelijk tijdelijk inruilen voor zon, zee en warmte. We hebben het hier natuurlijk over de overwinteraars. Waar in Europa leent het klimaat zich hier het beste voor?

De belangrijkste reden om te overwinteren is toch wel het feit dat mensen “meer zon” willen. Hiermee wordt niet alleen meer zonuren bedoeld, maar ook meer zonlicht. Naast zon is natuurlijk ook een aangename temperatuur van belang. Rond de Middellandse Zee wordt op veel plekken aan deze eisen voldaan, omdat je hier van beiden meer hebt. Meer zon en hogere temperaturen.

Nederland ligt grofweg op 52 graden noorderbreedte, terwijl de Middellandse Zee een stuk zuidelijker op 38 graden noorderbreedte ligt. Gemiddeld staat de zon er dus ongeveer 14 graden hoger dan bij ons en dat verschil merk je! Als de zon schijnt warmt hij je direct op en krijg je dat lentegevoel, ook in januari! De temperatuur die je overdag op de thermometer ziet staan, is dan ook een beetje bedrieglijk getal, gezien deze in de schaduw wordt gemeten. Stel je voor het kwik wijst 15 graden aan in de schaduw, dan zou je bij weinig wind in de al kunnen zonnebaden in bikini.

Overwinteren biedt nog meer voordelen. Waar in Nederland veel activiteiten tijdens de wintersmaanden binnenshuis zijn, nodigt het lenteklimaat verder zuidelijk je de gehele winter uit om juist veel buitenactiviteiten te beoefenen. Denk aan fietsen, een lekkere wandeling, bootje varen, tennissen, noem het maar op. En omdat er veel meer buiten wordt geleefd, leg je weer makkelijker contacten. Ook voelen mensen zich vaak beter doordat er meer zonlicht is in de zuidelijk gelegen landen. Het maakt je onder andere actiever en voldoende zonlicht helpt depressies voorkomen.

de Zee

Er is een kleine groep mensen die ervoor kiest om in de bergen te overwinteren, maar verreweg de meesten gaan toch voor de kust. Aan zee profiteer je namelijk, net als in Nederland, van het relatief warme zeewater en zal de temperatuur zelden onder nul uitkomen. Ook is de kans op sneeuwval bijzonder klein en als het dan een keer gebeurd, is het ook zo weer weggesmolten. In de bergen is het klimaat wat grilliger. De nachten zijn over het algemeen kouder en sowieso daalt de temperatuur met gemiddeld 0,6 graden als je 100 meter stijgt. Hoe hoger je in de bergen zit, hoe minder warm het over het algemeen is ten opzichte van het zeeniveau.

Microklimaat

Aan de andere kant kunnen juist die bergen ook weer voor een heel aangenaam microklimaat zorgen. Dat, terwijl het een klein stukje verderop een stuk onaangenamer kan zijn. Benidorm is een plaats die wel degelijk profiteert van een dergelijk microklimaat. Uitlopers van de Siërra del Carrascal beschermen in de winter Benidorm tegen de koude van de Spaanse hoogvlakte. Klimatologisch kunnen ’s winters tussen de Costa Blanca ten noorden en ten zuiden van Benidorm nog behoorlijk groot zijn, maar niet zo groot dat het aangename overwinteren in gevaar komt. Laten we eens een paar landen onder de loep nemen en kijken waar het goed toeven is, uitgaande van de maand januari. In deze wintermaand is de temperatuur namelijk het laagst.

Spanje en Portugal

Sinds jaar en dag is Spanje de belangrijkste overwinterbestemming. Tienduizenden overwinteraars uit Nederland, België, Duitsland, Engeland en de Scandinavische landen trekken naar de Spaanse costa’s. Maar ook gepensioneerde Spanjaarden hebben ontdekt, dat het ’s winters aan de costa’s veel aangenamer toeven is dan in het binnenland. Spanje is dus welbekend onder de overwinteraars.
De zuidelijke regio’s in Spanje, daar is het veelal het warmst en droogst, maar het landschap is hierdoor veelal kaal en rotsig. Voor meer weelde in de natuur kun je dan ook beter de wat noordelijker gelegen costa’s opzoeken, met als tegenhanger een paar buitjes meer en iets minder warmte. Een graadje of 4 scheelt het wel in de gemiddelde maximum temperatuur, als we de noordkust tegenover de zuidkust zetten. Januari staat namelijk op 14 graden in Barcelona, tegenover 17 graden in het zuidelijke Malaga.
Omdat Portugal aan de Atlantische Oceaan ligt, rolt er zo af en toe een oceaandepressie tegen de kust. De Algarve is dus groener en natter dan de Spaanse costa’s ten oosten van Gibraltar, maar je krijgt er veel voor terug! Prachtige stranden van Monte Gordo tot Faro en een fantastische hoge kust. Ook de “lelijke” Spaanse toeristische hoogbouw ontbreekt vrijwel aan de Algarve. Met een gemiddelde maximum temperatuur van 15 graden is het ook in de Algarve erg aangenaam in januari.

Italië

In voor- en najaar is heel Italië prachtig, maar in de maanden december, januari en februari zit u het beste in Zuid-Italië. De gemiddelde temperatuur doet daar in de winter weinig onder voor de temperatuur in Spanje met een graad of 15 in januari op het zuidelijke eiland Sicilië.

Waarmee overwinteren?

Wat is er mooier dan met een camper te overwinteren? U kunt gaan en staan waar u wil en mooie plekjes ontdekken. Natuurlijk is de heen- en terugreis al een belangrijk deel van uw kampeervakantie. Een camper is uw ideale reisgezel. Bekijk hier de buscampers van onze verhuurvloot. Onze campers zijn All-Inclusive uitgerust, alles erop en eraan voor een onbezorgde camper-vakantie.

Benidorm, Spanje
1.892 km, 16 uur 26 min.
Alicante, Spanje
1.919 km, 16 uur 51 min.
Corigliano Calabro CS, Italië
1.978 km, 18 uur 25 min.
Torremolinos, Spanje
2.254 km, 20 uur 1 min.
Fuengirola, Spanje
2.269 km, 20 uur 7 min.
Albufeira, Portugal
2.371 km, 20 uur 59 min