Top 10 mooiste autoroutes Europa

Top 10 mooiste autoroutes Europa

Autoroutes in Europa, daar zijn er veel van. Wat, waar en hoe lang de ideale route is, dat is een kwestie van smaak. ANWB Reizen zette de top 10 mooiste autoroutes in Europa op een rij.

top-10-autoroutes-europa-italie1. Italië – Amalfi Kust, 400 km
Ten zuiden van Napels vind je een van de mooiste kusten van Europa: de Amalfi Kust. De SS 163 verbindt Sorrento met Vietri sul Mare. Je rijdt onder ander door de bergen, langs de kust en onderweg kom je langs mooie pastelkleurige dorpjes, zoals Maiori en Praiano. Het uitzicht leidt af, dus vergeet niet je aandacht te houden bij de scherpe haarspeldbochten!

top-10-autoroutes-europa-rusland2. Rusland – De Gouden Ring, 800 km
Kloosters, kremlins en kathedralen tegenover heuvels vol golvend koolzaad, dorpen van hout en vervallen kerkjes. Ten noordoosten van Moskou schittert de Gouden Ring, een route door het historische hart van Rusland.

top-10-autoroutes-europa-frankrijk3. Frankrijk – James Bond-route, 33 km
Op deze korte route vanuit Nice heb je echt geen Aston Martin nodig om je als 007 in Golden Eye te voelen. Historische boulevards, bochtige bergwegen, en dan: Monaco, inclusief Casino Royal.

4. Schotland – Whiskey Trail, 145 km
Alsof het meer van Loch Ness en de Hooglanden niet al genoeg reden zijn om in Schotland te gaan toeren, doet de slingerweg van de Schotland Malt Whisky Trail ook nog dertig destilleerderijen aan.

5. Noorwegen – Naar de Noordkaap, 4000 km
Langs de rafelrand van Noorwegen, vechtend tegen (‘s zomers) bijna 24 uur daglicht en de stilte op de wegen. Maar het is het waard: fjorden, gletsjers, toendra’s en, als je geluk hebt, het noorderlicht.

6. Duitsland – Kastelenroute, 1200 km
Vroeger afgelegd te paard, rond 1950 zorgvuldig uitgestippeld voor toerliefhebbers. Meer dan 1200 km, van Mannheim naar Praag, langs pakweg 90 kastelen en paleizen. Terug naar de middeleeuwen. Met de auto naar Duitsland? Kijk dan of je een milieusticker nodig hebt.

7. Portugal – Kustroute, 500 km
Langs de zinderende stranden en nationale parken. Tussen Lissabon en Faro zijn zand, zee en zon onuitputtelijk. En rijd je landinwaarts, dan ontdek je snel groen Portugal.

8. Spanje – Wijn & Tapas, 1150 km
Misvatting: voor een wijnroute móet je in Frankrijk zijn. Rij van Barcelona naar Madrid via Baskenland, en verruil de Franse kaas voor tapas. Dwars door La Rioja, de bekendste wijnstreek van Spanje.

9. Roemenië – Transfăgărășan, 90 km
Niet aanbevolen voor mensen met hoogtevrees. De DN7C loopt van Pitesti naar Curtea de Arges dwars door het Făgărășagebergte. In verband met sneeuw gesloten van oktober tot en met juni. Met maximaal 40 km per uur stijg je naar boven de 2000 meter. Spectaculair! Sla onderweg het Poenarikasteel niet over (in de buurt van Capataneni). De burcht was eigendom van Dracula.

top-10-autoroutes-europa-ijsland10. IJsland – Ringweg, 1300 km
Langs zwarte zandstranden, vulkanische kliffen, lavalandschappen en besneeuwde bergtoppen. Tijdens dit rondje IJsland, met begin en eind in Reykjavik, waan je je aan het eind van de wereld. Avontuurlijk, verrassend en om nooit meer te vergeten.

Bron: Autovakantie boeken bij de ANWB