10 geweldige ideeën voor een citytrip in Europa

Een fijne selectie van 10 inspirerende citytrip bestemmingen voor camper en caravan in Europa.

Ben jij een echte citytripper? Bekijk dan deze inspirerende selectie van 10 geweldige citytrip bestemmingen in Europa, je bed heb je natuurlijk bij je in de vorm van een camper of caravan. Een lijstje top hotspots: van Lissabon tot Ljubljana.

1. Lissabon, Portugal

lissabon-portugal

Alfama wijk Lissabon

Wat een geluk als je in Lissabon woont, met z’n ligging op zeven heuvels langs de machtige rivier de Taag en uitzicht op de Atlantische Oceaan. Het geeft Lissabon licht, lucht en leven. Maak een rit met de kanariegele tram 28 en zie de authentieke Portugese hoofdstad aan je voorbijtrekken om te belanden in het hart van volkswijk Alfama. Bezoek ook zeker het historische Castelo de São Jorge, het hoogstgelegen gebouw in Lissabon van waaraf je een fantastisch uitzicht op de stad en omgeving krijgt.

Lissabon en shoppen gaan ook heel goed samen, van bekende ketens op de Rua Augusta, bijzondere boetieks in de wijk Chiado tot het moderne winkelcentrum Centro Vasco da Gama. Om ’s avonds naar fadomuziek te luisteren met een glas port bij porthemel Solar do Vinho Porto.

2. Venetië, Italië

venetie-italie

Het eiland Burano in de lagune van Venetië met alleen maar gekleurde huizen.

Meer dan 400 bruggen, 150 grachten en ruim 110 eilandjes maken Venetië tot een sprookjesachtige citytrip bestemming. Als je eenmaal in Venetië bent, wat doe je dan? Dan wandel je over het Sint Marco plein waar je een (te dure) cappuccino drinkt, lik je aan een gelato bij Suso Gelatoteca, maak je een selfie bij de meest gefotografeerde brug Ponte dell’Accademia en vaar je door de grachten met (vele malen goedkoper dan de ‘O sole mio’-gondeliers) een traghetto, een OV-gondel.

Zet ook het 14e-eeuwse Palazzo Ducale op je lijst en als je kunstliefhebber bent, bezoek dan de Internationale Kunst Biënnale in Giardini en Arsenale van 9 mei tot en met 22 november 2016.

3. Zagreb, Kroatië

Church of St Mark Zagreb Croatia

Sveti Marka kerk, symbool van Zagreb.

De 900 jaar oude hoofdstad van Kroatië bruist, bloeit en is hip. Het relaxte Zagreb is het culture en politieke hart van Kroatië dat je grofweg kunt onderverdelen in: de oude stad Gornji Grad, ook wel Bovenstad genoemd en Donji Grad, de Benedenstad. Beiden delen zijn verbonden met een funicular, een felblauw trammetje dat de hele dag heen en weer zoeft.

Cultuur is in Zagreb alom aanwezig met tientallen theaters en zeker zestig musea en kunstgaleries. Aanraders zijn het Museum van Moderne kunst en het Art Paviljoen. Rust en groen in de stad vind je in het Maksimir park en in de Botanische tuin (Botanicki vrt) in Donji Grad. Ga ’s avonds uit je dak in clubs als Purgeraj en Mansion en dompel je onder in het spannende nachtleven met top DJ’s.

4. Rome, Italië

colosseum-rome

Rome is in feite een groot openluchtmuseum. Hier het Colosseum.

Ga naar eeuwige stad Rome in het voorjaar of vroege najaar. De mooiste maanden met aangename temperaturen om te genieten van een cappuccino op de pleinen van Rome, de prachtige piazza’s. Zoals Piazza Farnese, met z’n beroemde fontein en z’n 16e-eeuwse Palazzo Farnese. De piazza’s tekenen Rome’s indrukwekkende architectuur, historie en lifestyle. Leuk is om in Rome een fietstocht te maken bijvoorbeeld via www.fietseninrome.nl Fiets langs highlights als het Colosseum, Forum Romanum en de Trevi Fontein.

Een zeer goed bewaard geheim van Rome zijn de gangenstelsels van meer dan 1300 km lang, net buiten Rome aan de beroemde Via Appia, de Sint Callistus en Appia Antica en onder de Sint-Pieter.

5. Londen, Verenigd Koninkrijk

Ga ook eens hardlopen door Londen, over de Tower Bridge, langs de Theems.

Ga ook eens hardlopen door Londen, over de Tower Bridge, langs de Theems.

Lovely Londen met z’n Engelse taxi’s, de Theems en iconische dubbeldekkers is altijd een goede keuze voor een citytrip. Deze geweldige metropool is maar 1 uur en 10 minuten vliegen en er valt zoveel te zien en te doen! Met bekende bezienswaardigheden als de Tower of Londen, the Shard en de London Eye. En tal van wereldberoemde musea als het Tate Modern, het Design museum en het Victoria & Albert museum.

Last but not least heeft Londen een uitstekend shopklimaat. Bekende merken vind je bij Oxford Street, vintage en creatieve pareltjes wachten op je bij de Portobello Market in de wijk Notting Hill. Wissel Notting Hill af met hipsterwijken Spitalfields en Shoreditch met artistieke galeries, vintage markten en coole coffee bars zoals Old Shoreditch Station. Niet voor niets legde Shoreditch de basis voor de inmiddels wereldberoemde street art van Banksy.

6. Barcelona, Spanje

Barceloneta strand Barcelona - In Barcelona combineer je stad met strand.

Barceloneta strand Barcelona – In Barcelona combineer je stad met strand.

Ciudad maravilliosa! Dat is Barcelona, een wonder van een stad. Helemaal omdat je hier stad met strand combineert. Ga naar wijken als El Borne voor de sfeer, (ambiente!), de leuke boetieks, het Parc Ciutadella, het Picasso museum en de overheerlijke tapas en goede vinos die ze serveren in authentieke cafés. In Barcelona kun je prima wandelen, maar nog leuker: huur een fiets! De stad heeft meer dan 250 km aan fietspaden; je fietst zo naar het strand Barceloneta of naar het iets kleinere Nova Icaria, nabij het Olympisch dorp.

Een eerste keer in Barcelona mogen de werken van Antoni Gaudi, onder meer Parc Güell en La Sagrada Familia, niet ontbreken. Na het sightseeing gedeelte, regel je in een handomdraai een picknick bij Mercat de la Boqueria aan La Rambla, de grootste versmarkt van Europa. Om deze vervolgens op te peuzelen in het Parc de la Creueta del Coll, een fraai stadspark met een enorm zwembad.

7. Kopenhagen, Denemarken

christiania-copenhagen

Leuk! Wandelen door hippiedorp Christiana

Cool Kopenhagen verrast op alle fronten: Kopenhagen heeft een creatieve vibe, je vindt er veel historie, strak Scandinavisch design, relaxte koffiecafés en het wereldberoemde sterrenrestaurant NOMA. Bekende iconen? De zeemeermin, Tivoli en het kleurrijke hippiedorp Christiana met z’n vele galeries. Foodies rennen naar de Torvehallerne met z’n 60 stalletjes gevuld met de lekkerste delicatessen en biosappen.

Hipsters vinden hun weg naar Vesterbro, ooit een probleemwijk, nu een van de geliefdste delen van de stad met toffe winkels en vernieuwende restaurants. In de zomer lounge en zwem je bij de stradstranden, ook wel bekend als havenbadets of havenbaden zoals Copencabana, geïnspireerd op dat beroemde exemplaar in Rio.

8. Berlijn, Duitsland

East Side Gallery, de grootste open air gallery ter wereld.

East Side Gallery, de grootste open air gallery ter wereld.

Hippe, creatieve wijken als Prenzlauer Berg en Kreuzberg, geweldige restaurants, een clubscène waar je u tegen zegt, musea van wereldformaat, veel historie en bijzondere bezienswaardigheden als de Brandenburger Tor, paleis Charlottenburg, de Reichstag en de kathedraal van Berlijn. De hoofdstad van Duitsland heeft het. Een leuke manier om Berlijn te leren kennen is met een (gratis) wandeling vanaf de Brandenburger Tor. Bezoek verder de East Side Gallery, de grootste open air galerie in de wereld met meer dan 1 kilometer kunst op een deel van de Berlijnse Muur. Leer hier over de geschiedenis van Berlijn en de toenmalige tweedeling. Picknicken, kiten en vliegeren doe je bij de Tempelhofer Freiheit, het verlaten stadsvliegveld van Berlijn, Tempelhof. In de zomer zoek je een terras inclusief stadsstrand op aan de rivier de Spree.

9. Ljubljana, Slovenië

Ljubljana is met ruim 300.000 inwoners klein, maar oh zo fijn. Deze intieme, compacte stad is perfect voor citytrippers die van cultuur en uitgaan houden. De vele studenten, artiesten en muzikanten in de nauwe straatjes van de Oude stad geven Ljubljana een relaxte, creatieve sfeer. Pak de funicular (soort tram) of wandel omhoog langs barokke gebouwen richting het stadskasteel dat uitkijkt op de blauwgroene Ljubljanica rivier waar locals cappuccino’s en een biertje drinken aan de oever. Reserveer een paar uurtjes voor dit 13e-eeuwse kasteel met museum. Vanaf de heuvel heb je een geweldig uitzicht op de stad en de omgeving met in de verte de bergtoppen van de Julian Alpen, op slechts een uur rijden van Ljubljana zit je midden in de natuur.

10. Wenen, Oostenrijk

wenen-oostenrijkWenen is een elegante, klassieke stad die de grandeur uitstraalt dankzij grote componisten, keizers en keizerinnen (Sissi!) en beroemde koffiehuizen. In de Oostenrijkse hoofdstad, verdeeld over 23 wijken en met meer dan 1,5 miljoen inwoners valt veel te zien en te doen. Wat kies je dan? Ga in ieder geval naar Schloss Schönbrunn, een imposant paleis in rococostijl en naar de Spaanse rijschool. Bij de laatste zie je hoe paarden op traditionele wijze opgeleid worden.

In het historische centrum wisselen traditionele bezienswaardigheden zich moeiteloos af met moderne architectuur. Zo staan de gotische Stephansdom en het moderne Haas Haus, opgetrokken uit glas en staal tegenover elkaar. Tot slot breng je vele uurtjes door in de beroemde Weense koffiehuizen met koffie van typische Weense Kaisermelange inclusief zoete Sachertorte zoals je die alleen maar in Wenen eet.