All time favourite Rome – Stedentrip-special

All time favourite Rome

All time favourite Rome mag ook in 2013 weer veel toeristen verwachten. Niet gek, want de stad is één groot Openlucht museum. Wat je niet mag missen in deze stad? Wij vertellen je onze persoonlijke favorieten.

Alle wegen leiden naar Rome, maar toch ben je er nog nooit geweest? Grijp nu je kans, tijd voor een Italiaanse vakantie! Rome ademt cultuur. Bezoek het Vaticaan of wandel door de eeuwen oude, smalle straatjes en bezichtig de vele schitterende gebouwen.

Het mooiste plein van Rome

De wijk Piazza Navona ligt rechts van de rivier de Tiber in Rome. Een grote verzameling van mooie architectuur en verschillende fonteinen is het voornaamste wat je in deze wijk tegen komt. Kleine, smalle en kronkelige straatjes leiden je naar het bekendste plein van de wijk, de Piazza Navona.

Dit plein is een van de mooiste en beroemdste van Rome. Op het plein vind je drie fonteinen die symbool staan voor de wijk. De mooiste fontein is de Fontana dei Quattro Fiumi. Deze symboliseert vier belangrijke rivieren in de wereld, namelijk de Nijl, de Ganges, de Donau en de Rio Plata.

Ontdek een bijzonder straatje vlakbij de Spaanse trappen

In Rome vind je vlakbij de bekende en drukbezochte bezienswaardigheden ook bijzondere, meer verborgen plekjes. Ontdek op steenworp afstand van de Spaanse trappen bijvoorbeeld het geplaveide straatje Via Margutta. Slenter hier langs de kunstgaleries en proef de bijna dorpse sfeer.

En om de Rome-ervaring helemaal compleet te maken: Leuker en je betaalt hetzelfde!

Bezienswaardigheid nr. uno: het Colosseum

“Als het Colosseum overeind blijft, dan blijft Rome overeind. Maar als het Colosseum valt, dan valt Rome en als Rome valt, dan valt de wereld”. Een uitdrukking die je in menig reisgids vindt en die meteen aangeeft hoe imposant dit gebouw is. Bezoek deze dan ook zeker tijdens jouw stedentrip.

En als je er dan toch bent.. het Colosseum ligt aan het eind van Via dei Fori Imperiali. Deze brede straat is het toneel voor straatartiesten en –muzikanten. Ga op een bankje zitten en geniet. Pas wel op voor de drankkraampjes, voor een blikje fris betaal je hier maar liefst € 4,-.

Onderschat Trastevere

Deze voormalige arbeiders- en kunstenaarsbuurt aan de westoever van de Tiber is een aanrader. De wijk Trastevere, een voormalige kunstenaarsbuurt, wordt in veel reisgidsen afgeschilderd als kleurloos. Zonde! Hier vind je ouderwetse bakkertjes, kleine restaurantjes en mooie lege straatjes voor als je foto’s wilt maken van de wijk. Wel gaan dus!

Wegdromen in Sint Pieter

De Sint Pieter moet je toch echt wel gezien hebben wanneer je in Rome verblijft. De kerk is zeer belangrijk voor het Rooms-Katholieke geloof. Er gaat een gerucht rond die luidt dat de kerk boven het apostel Petrus is gebouwd. In 314 gaf Constantijn de Grote het bevel om de kerk te bouwen en in 1926 is de kerk pas officieel ingewijd. De hoogte van de kerk bedraagt maar liefst 211,55 meter.

De kerk is toegankelijk voor bezoekers en biedt een uitstekende kans om weg te dromen bij kunstwerken van Michelangelo en de mysterieuze sfeer die in de kerk heerst. De kerk ligt aan het Sint-Pietersplein, wat ook zeker de moeite waard is.

En verder…

• Het is even wandelen naar de top van Gianicolo, de Janiculus heuvel, maar het is de moeite waard. De kronkelende paadjes voeren je o.a. langs de Fontana dell’Acqua Paola. Op de top ligt het Piazza Giuseppe Garibaldi, een uitkijkpunt, een poppentheater en eetstalletjes.

• Op het plein Piazza Campo de’ Fiori vind je de grootste openluchtmarkt van de wijk. De ongedwongen sfeer die hier hangt, stamt nog uit de tijd van de Middeleeuwen. De openluchtmarkt is voor Italiaanse begrippen waarschijnlijk nog een rustige markt, maar voor Nederlandse begrippen zul je hier echt je ogen uitkijken.

• Verscholen onder de kerk Santa Maria della Concezione dei Cappuccini ligt een wereld waarin de dood op een zeer aparte manier aanwezig is. De grote trap recht voor de kerk ligt in de schaduw van twee bomen en leidt naar de laatste rustplaats van meer dan 4.000 monniken (de kapucijners). De botten van deze 4.000 kapucijners zijn hier in een soms wat bizarre manier tentoongesteld.

via All time favourite Rome – Stedentrip-special | NUbijlage.