Witte kalkhuisjes en olijfbomen in Alentejo – Onontdekt Europa

Witte kalkhuisjes en olijfbomen in Alentejo

Olijfbomen, glooiende velden en witte kalkhuisjes: dat is het straatbeeld van het Portugese Alentejo. Dit nog dunbevolkte gebied neemt je mee door de geschiedenis van Portugal. Ontdek een andere kant van Portugal tijdens je vakantie: Alentejo.

Dit zuidelijke gebied van Portugal, net boven de Algarve, grenst in het noorden aan de Taag. De letterlijke vertaling van Alentejo is dan ook: over de Taag. Bijnaam van het gebied is de broodmand van Portugal, vanwege het open land met golvende velden en een vruchtbare grond.

Museumstad Évora

Évora is de hoofdstad van Alentejo en ook meteen de grootste stad. Het is een stad vol culturele bezienswaardigheden. Je vindt hier vooral veel historische gebouwen en interessante musea. Het centrum staat dan ook terecht op de UNESCO Werelderfgoedlijst. We zetten een aantal must see’s voor je op een rij:

• Vreemd maar wel erg indrukwekkend is de Igreja Real de São Francisco. Voor wie geïnteresseerd is in het menselijk lichaam: de kapel van deze kerk is bedekt met botten en schedels van minstens 5.000 monniken.

• Aquadeto da Agua de Prata. Dit aquaduct, het aquaduct van het zilveren water, werd gebouwd tussen 1531 en 1537. Hij is 9 km lang en zeer geschikt voor een lange wandeling.

• Templo Romano is de best bewaarde Romeinse tempel van het Iberische schiereiland. Het werd gebouwd in de 1e eeuw, met veertien zuilen die allen nog in tact zijn.

Marmerstad Estremoz

Zodra je Estremoz inrijdt, zal de overdaad aan marmer je direct opvallen. Ruim 85% van al het Portugese marmer komt uit deze omgeving. In de stad is dan ook werkelijk alles versierd met deze steensoort. Zo wordt de oude binnenstad omsloten door vestingwallen, waar een unieke marmeren 13e-eeuwse toren bovenuit steekt.

Estremoz is ook de plek waar je op pad kunt gaan voor je Portugese souvenirs. Winkelen doe je bijvoorbeeld op de traditionele markten. Hier vind je vooral veel handgemaakte en leren spullen. En natuurlijk de handgemaakte poppen, een plaatselijke specialiteit.

Op de grens met Spanje

Op 860 meter hoogte – met aan je linkerkant Portugal en aan je rechterkant Spanje – vind je het bijna verlaten stadje Marvão. Het stadje maakt onderdeel uit van het natuurpark São de Mameda. Een rondtour door de stad, waar de jongeren lang geleden zijn gevlucht en je enkel ouder Portugese vrouwtjes en mannetjes ziet lopen, brengt je langs idyllische binnentuinen met sinaasappelbomen en sierlijke balkonnetjes. Volg de vestingmuren, vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over het omliggende landschap.

Middeleeuws Castelo de Vide

Ondanks dat Castelo de Vide klein genoeg is om per voet te ontdekken, vind je in dit dorpje meer dan 30 kerken. Het is de thuishaven van de Joden en christenen, en ook de plek waar je een van de drie Joodse wijken van Portugal vindt, Judiaria. De stad wordt gedomineerd door Castelo, het kasteel dat in de 13e eeuw werd gebouwd door koning Dinis, die hier menig vakantie doorbracht. Vanaf de hoge toren heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Burgo Medieval is het oude stadscentrum. In deze middeleeuwse burcht wonen nog slechts enkele families, die met veel liefde hun antieke huizen onderhouden en de straten voorzien van bloeiende planten naast de stenen bankjes. Het hoogtepunt van de stad is Fonte de Villa. Deze fontein werd door de Joodse gemeenschap geschonken aan de stad. Op de fontein zijn twee kinderen met een bloem afgebeeld. Volgens traditie wordt deze bloem altijd natgemaakt, terwijl men wenst dat deze nooit opdroogt…

via Witte kalkhuisjes en olijfbomen in Alentejo – Onontdekt Europa | NUbijlage.