De hotspots van Parijs – Stedentrip-special

De hotspots van Parijs

Een stedentrip naar Parijs afgezaagd? Nee! Hoe vaak je ook naar Parijs gaat, de stad zal je altijd blijven boeien. Wijk voor wijk, straat voor straat.

Invalides: van Napoléon tot Musée d’Orsay

De wijk Invalides moet je bezocht hebben als je in Parijs bent. Deze wijk heeft brede straten en veel mooie en groene boulevards. Daarnaast staan in deze wijk een aantal échte blikvangers van Parijs. En dan hebben we het natuurlijk niet alleen over de Eiffeltoren, die met maar liefst 2,5 miljoen klinknagels hét toonbeeld van Parijs is. Er is meer!

* Hôtel des Invalides. Verwar de naam niet met een echt hotel, dit imposante gebouw is namelijk oorspronkelijk bedoeld voor gewonde militairen. Er wonen hier nog steeds een aantal oud-militairen, maar dat zijn er niet veel. Wel hebben zij gezelschap van de bekendste Franse militair, Napoléon. Deze ligt namelijk begraven in de crypte direct onder de gouden koepel.

*Champ-de-Mars. Deze lange, formele tuinen liggen tussen de Eiffeltoren en de militaire academie. Je kunt in deze tuinen heerlijk uitrusten en genieten van het middagzonnetje.

* Aan de rand van de wijk staat een van de mooiste musea van Parijs: Musée d’Orsay. Alleen al het gebouw waarin dit museum zit is indrukwekkend. Het bevindt zich namelijk in een verbouwd spoorwegstation en heeft een kathedraalachtig uiterlijk. Het dak is helemaal van glas, waaraan twee gigantische klokken hangen. Het museum hangt vol met schilder- en beeldhouwkunst uit de 19e eeuw.

Ontdek de andere kant van de Notre Dame

Bijzondere, meer verborgen plekjes vind je in Parijs ook vlakbij de bekende bezienswaardigheden. In de buurt van de Notre Dame ligt bijvoorbeeld Square René-Viviani-Montebello. Vanaf dit mooie pleintje heb je een prachtig uitzicht op de Notre Dame. Het plein grenst aan de kerk van Saint-Julien-le-Pauvre, een van de oudste monumenten in Parijs.

En om de Parijs-ervaring helemaal compleet te maken: boek een appartement in plaats van een hotel. Leuker en je betaalt hetzelfde!

Île de la Cité: het hart van Parijs

Dit bootvormige eiland is de plek waar Parijs rond 300 voor Christus ontstond. Een plek met historie en er is dan ook enorm veel te zien. Maar waar moet je beginnen?

Bij Pont Neuf bijvoorbeeld. Île de la Cité wordt met de linker- en rechteroever van de Seine verbonden door verschillende bruggen, waaronder Pont Neuf. Dit is de oudste brug van Parijs en hij is werkelijk prachtig met zijn twaalf rondbogen. Het is echt heerlijk om over de 238 meter lange brug te flaneren.

Even verderop vind je Notre-Dame, een immense kathedraal. Paus Alexander lll legde in 1163 de eerste steen. Pas na 170 jaar was dit 130 meter lange gotische meesterwerk verwezenlijkt. De Notre-Dame staat open voor publiek en je kunt met de trap naar boven om te genieten van een geweldig uitzicht over de stad.

* Marché aux fleurs. Van dinsdag tot en met zondag is er op Place Louis-Lépine een bloemenmarkt te vinden en op zondag ook nog een vogelmarkt.

* Huiveren in la Conciergerie. Dit is een voormalige gevangenis in Parijs waar o.a. Marie-Antoinette en Napoleon III gevangen hebben gezeten. De conciergerie was meestal slechts een tussenstap voor de guillotine. Enkele delen zijn toegankelijk voor bezoekers waar je in een lugubere bui een tour kunt doen.

Nog meer zien in Parijs!

* Jean-Paul Satre, Samuel Beckett en Simone de Beauvoir: ze mogen dan dood zijn, in Parijs kun je ze toch bezoeken. De begraafplaats Cimetiere Montparnasse werd in 1824 geopend voor de beroemde inwoners van Parijs en hoewel je het misschien niet zou verwachten bij een begraafplaats, is deze toch zeer geliefd onder de toeristen. Op de nabij gelegen begraafplaats du Père-Lachaise liggen ook veel beroemdheden begraven.

* In nog geen veertig seconden word je door deze snelste lift van Europa ruim 200 meter de lucht ingeschoten. Vanaf de 56e etage heb je vervolgens een geweldig uitzicht over Parijs en omgeving. Een bezoek aan La Tour Montparnasse mag je dus niet overslaan!

* In het oude volksstraatje Rue Mouffetard in Parijs vind je – bij de Eglise Saint-Médar – een ochtendmarkt die al sinds de zevende eeuw (!) bestaat. Lokale producenten verkopen hier onder andere verse groenten, fruit en kaas.

via De hotspots van Parijs – Stedentrip-special | NUbijlage.