Geheime plaatsen in de Provence – Onontdekt Europa

Geheime plaatsen in de Provence

Pittoreske havens, witte stranden, lavendelvelden en helderblauw water: dat is de Franse Provence & Côte d’Azur. Maar de Provence is meer dan dat. Ruige berghelling, dorpjes vol oude Franse tradities en mooie natuurparken. Maak kennis met departement Var!

Het departement Var is in Nederland relatief onbekend, de enige – maar dan ook meteen drukbezochte – plaats in het departement is Saint Tropez. De plek waar bekende en minder bekende wereldsterren elkaar vinden en waar je je kan vergapen aan een overdaad aan luxe. Je hebt alleen wel een dikke portemonnee nodig om hier een weekje te verblijven. Misschien toch eens de rest van het departement verkennen?

Hyères, waar de Côte d’Azur ontstond

Stephan Liegeard, een wijnboer met schrijfambities, was in 1887 op zoek naar wat zon in de winter. Hij vertrok naar het plaatsje Hyères en gebruikte dit als inspiratie voor zijn boek La Côte d’Azur. Sindsdien is dit begrip niet meer weg te denken uit de reiswereld. Buiten dat het dus de bakermat is van de streek, is het stadje tevens de grootste palmproducent van Europa. Op de brede boulevards kun je na een dagje slenteren door de stadskern uitrusten in de schaduw van deze tropische bomen.

Authentiek Sanary-sur-Mer

Sanary-sur-Mer is een authentiek Provençaals stadje. Het oude centrum is een doolhof van straatjes. En als je niet verdwaald kom je vanzelf uit bij de charmante haven. Lang niet zo luxueus als in Saint Tropez, maar een koel biertje of een regionale wijn is een stuk beter geprijsd. Wil je even genieten van wat zon? Huur een beetje af op het strand Portissol.

Geniet van de regionale wijnen

Wijnliefhebbers vinden vanzelf de weg naar Bandol. Volgens kenners worden hier de beste regionale wijnen geproduceerd. Breng een bezoek aan vinotheek Kopecki & Bandol, waar je een keuze kunt maken uit meer dan 50 wijnen.

Idyllisch Lorgues

Lorgues lijkt rechtstreeks weggelopen van een prentenkaart. De 17e eeuwse kerk Saint Martin, het gemeentehuis met het Mariabeeld uit dezelfde eeuw en het verborgen kapelletje Notre-Dame-de-Benva uit de 13e eeuw zijn dé bezienswaardigheden van de stad. Culinaire liefhebbers moeten een bezoek brengen aan restaurant Bruno, dat bekend staat als hét truffelrestaurant van Zuid-Frankrijk.

Wil je verblijven in een accommodatie die net zo idyllisch is als het plaatsje zelf, boek je verblijf dan in Chateau de Berne. Vanaf je terras heb je uitzicht op de wijngaarden, olijfbomen en uitgestrekte bossen. En binnen een paar minuten ben je in het stadscentrum.

Natuurrijk Villecroze

Natuurliefhebbers en avontuurlijke gezinnen kunnen hun hart ophalen in Villecroze. Aan de rand van het dorp ligt een natuurpark met olijfbomen, kruidentuinen, watervallen en talrijke bloemen. Het hoogtepunten zijn de grotten van het park. Daarnaast is de stad het thuis van diverse wijnboeren waar je niet alleen proeverijen kunt houden, maar ook zelf mee kunt plukken.

Rustig Seillans

Un de splus beaux villages de France, een uniek label die Franse dorpen en steden toegekend kunnen krijgen. Seillans is zo’n stad. De autovrije stad biedt mooie stadswallen en smalle straatjes vol kleine keitjes. Hier kom je zeker tot rust!

Meer weten over de Provence? Kijk op www.vakantie.nl.

Door: Vakantie.nl

via Geheime plaatsen in de Provence – Onontdekt Europa | NUbijlage.