Umbrië, het groene hart van Italië – Onontdekt Europa

Umbrië, het groene hart van Italië

Umbrië is de enige streek op het Italiaanse schiereiland die geen kuststrook heeft. Waarschijnlijk een van de redenen dat veel Nederlanders deze streek nog niet hebben ontdekt en elk jaar weer Toscane massaal bezoeken. Maar Umbrië heeft zoveel alternatieven te bieden voor zonliefhebbers. Zonde!

Waar de rest van Italië door de jaren heen is veranderd, met de tijd is meegegaan, doen de inwoners van Umbrië er alles aan om juist niet mee te gaan. Om hun tradities en levensstijl te behouden. En om de onbedorvenheid van de groene streek in ere te houden.

Tip! Meer weten over Umbrië? Ga naar Vakantie.nl.

Veelzijdig Perugia

Een zesde van alle inwoners van de streek woont in de hoofdstad Perugia. Perugia, gelegen op een heuveltop, is een mix van jong en oud, geschikt voor cultuurliefhebbers, maar ook voor de shopliefhebber. De kronkelige, donkere straatjes in de binnenstad leiden je niet alleen langs de bezienswaardigheden van de stad, maar ook langs gezellige terrasjes en kleine boetiekjes.

Magisch Assisi

Vraag aan een willekeurige vakantieganger die in deze plaats is geweest, hoe hij of zij het heeft ervaren en het woord ‘Magisch’ zal ongetwijfeld vallen. En terecht! Als je door de autovrije binnenstad loopt, met al die kleine straatjes waar de franciscaner monniken het straatbeeld bepalen, lijkt het of je uit een roman bent weggelopen.

Tradities op Isole Maggiore

Gelegen in het Trasimenomeer (Lago Trasimeno) vind je het eilandje Isole Maggiore. Dit eilandje heeft slechts 100 inwoners, die zich nog vasthouden aan de eeuwenoude tradities, zoals de kantklossende vrouwen waar je kennis mee zult maken. Het eiland is slechts 2km groot en nodigt daarom uit voor een wandeling. Relax op een van de vele terrasjes of bezoek de 13-eeuwse San Michele-kerk.

Tussen Florence en Rome

Orvieto ligt precies tussen Rome en Florence. Neem je de trein van de ene stad naar de ander, of vertrek je per auto over de A1 van Rome naar Florence, maak dan een tussenstop in deze stad. In tegenstelling tot de andere steden in de regio zul je hier geen Middeleeuws muren vinden. Orvieto ligt veilig op de top van een vulkanische turfsteenrots en in vroegere jaren werd deze stad dan ook als vluchthaven gebruikt voor bijvoorbeeld de Paus.

Via Duomo is de hoofdstraat van de stad. De straat wordt gekenmerkt door kleine boetiekjes die je kleurrijke keramiek en verse olijfolie aanbieden. In de vele schaduwrijke plekjes kun je even bijkomen op warme zomerdagen. Heb je nog een beetje fut over dan kun je de 47 meter hoge Torre del Moro beklimmen. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over Orvieto en de naastgelegen wijnvelden.

Openluchtmuseum Todi

Dit kleine plaatsje in het midden van Umbrië is al vele malen het decor geweest voor romantische films. Waarom? Dat zul je direct zien als je op het Piazza del Popolo staat. Het pittoreske plein ademt liefde uit. Aan het plein vind je ook dé bezienswaardigheid van de stad: de 12-eeuwse kathedraal.

Door: Vakantie.nl

via Umbrië, het groene hart van Italië – Onontdekt Europa | NUbijlage.