Ontdek indrukwekkend Montenegro – Onontdekt Europa

Ontdek indrukwekkend Montenegro

Op een relatief klein oppervlak tref je een heel divers en indrukwekkend landschap aan. Fijne zandstranden, historische stadjes, indrukwekkende gebergten en prachtige nationale parken. Montenegro, oftewel Zwarte Bergen, wordt niet voor niets omschreven als een onontdekte parel.

Montenegro is een land op het schiereiland de Balkan. De hoofdstad van Montenegro is Podgorica. De stad lijkt op het eerste gezicht wat armoedig met lange rechte boulevards, maar als je verder kijkt ontdek je ook verschillende karakteristieke plekken. Plekken die in andere delen van Europa al zijn aangetast door de komst van toeristische faciliteiten. Maar Montenegro biedt meer dan dit!

Adembenemende natuur

De natuur het zuidelijkste puntje van voormalig Joegoslavië staat bekend om haar ongerepte schoonheid. Met een uniek berglandschap, verschillende wouden en meren kijk je je ogen uit. Bezoek in elk geval de volgende nationale parken:

* Het nationale park Durmitor is een erg indrukwekkend bergmassief. Voor de actieve vakantieganger is hier heel veel te beleven. Ga bijvoorbeeld wandelen bij de gletsjermeren, die ‘ogen van de berg’ genoemd worden.

* In dit Durmitor Park ligt het diepste ravijn van Europa, de Tara Canyon. Na de Grand Canyon is dit het diepste ravijn ter wereld!

* In het kleinste nationale park Biogradska Gora, zie je bomen die meer dan 500 jaar oud zijn. Het is één van de laatst overgebleven oerbossen in Europa.

Voor zonliefhebbers

Montenegro heeft een heerlijk mediterraan klimaat met warme zomers. De kustlijn is maar liefst 293 km lang en naast 120 zandstranden vind je er baaien, eilandjes en schitterende rotsformaties. Ulcinj bijvoorbeeld heeft een prachtig zandstrand van maar liefst 12 km lang. Door de Turkse invloeden in de architectuur en de fraaie mozaïeken ademt deze badplaats een oosterse sfeer.

Middeleeuws Kotor

De middeleeuwse stad Kotor wordt omringd door een vestingsmuur en staat sinds 1979 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Montenegro. De zogenoemde ‘ladder’ is een bijzonder mooie weg met tientallen haarspeldbochten die een duizelingwekkend uitzicht op de stad en de baai biedt. In de baai vind je naast prachtige zandstranden diverse luxe hotels.

Cultuur snuiven in Montenegro

Gelukkig zijn de middeleeuwse dorpen en historische gebouwen, net als het grootste deel van Montenegro, tijdens de onafhankelijkheidsstrijd nagenoeg onaangetast gebleven.

In de voormalige hoofdstad Cetinje, dat bekend staat om het verzet dat tegen de Ottomaanse overheersing werd geboden, valt voor cultuurliefhebbers veel te ontdekken. Ook kun je er het voormalig koninklijk paleis, dat nu een nationaal museum is, bezoeken.

Een andere must see is het klooster in Ostrog, een orthodox pelgrimsoord gebouwd in een bergwand. Hier vind je relikwieën die een helende werking zouden hebben. Het klooster wordt gezien als een groot heiligdom.

Sveti Stefan is een historisch stadje op een eiland van nog geen anderhalve hectare groot. Je kunt er traditionele huisjes en een aantal interessante kerkjes bezoeken. Door de interessante combinatie van historie en luxe toerisme, is Sveti Stefan geliefd bij celebrity’s. Het eilandje is met een dam verbonden met het vaste land.

Culinair Montenegro

Gastvrijheid staat bij de Montenegrijnen hoog in het vaandel. Als je bij locals op bezoek gaat, zal je niet met een lege maag vertrekken. Bijna alle producten in Montenegro zijn biologisch en worden op traditionele manier bereidt. Typische streekproducten zijn lamsvlees, vis, gerookte ham, sarma (gevulde koolbladeren) en de authentieke Kaymak roomkaas. Dat moet je dan ook zeker proeven als je in Montenegro bent. Probeer ook de Vranac wijnen en het Nicksicko bier, deze zijn uitstekend te drinken.

via Ontdek indrukwekkend Montenegro – Onontdekt Europa | NUbijlage.