10x doen op de Veluwe – Uitwaaien in Nederland

10x doen op de Veluwe – Uitwaaien in Nederland

Uitwaaien in Nederland alleen mogelijk aan de kust of op de Wadden? Nee, wat dacht je van het grootste natuurgebied van Nederland: de Veluwe.

De Veluwe is het grootste natuurgebied van Nederland in de provincie Gelderland. Je kunt hier talloze activiteiten ondernemen. Van fietsen of wandelen tot een dagje naar een attractiepark. De Veluwe is leuk voor jong en oud!

Een rondje Veluwemeer

Het Veluwemeer is één van de randmeren die zijn ontstaan na het inpolderen van het IJsselmeer. Dit grote recreatiegebied biedt voor ieder wat wils. Je kunt er bijvoorbeeld zeilen, surfen of vissen maar zonliefhebbers kunnen hier ook een dagje luieren aan bijvoorbeeld het Flevostrand. Ook leuk: maak een rondvaart over het Veluwemeer naar bijvoorbeeld het stadje Elburg of Harderwijk.

Harderwijk is dol fijn

Leuk en leerzaam voor kinderen is het Dolfinarium in Harderwijk. Ontmoet hier dolfijnen, walrussen of zeeleeuwen. Je kunt ook verschillende shows bekijken, er is een filmtheater en er zijn diverse speeltuinen. Dé ingrediënten voor een leuk dagje uit voor families met jonge kinderen. Maar ook in de rest van de gemeente Harderwijk is genoeg te ontdekken. De schilderachtige binnenstad telt een kleine honderd rijksmonumenten. Je kunt er de Onze-Lieve-Vrouwekerk bewonderen of het voormalige St. Catharinaklooster. In het typisch Veluwse dorpje Hierden staan boerderijen waar sommigen de Veluwse klederdracht nog in ere hebben gehouden.

Volg de wildsporen

In de prachtige natuur van de Veluwe maak je de mooiste wandelingen. Het is de ideale omgeving voor een wandeltocht door de natuur vol rust en ruimte. De Veluwe is ook zeer geschikt voor de wandelsport Nordic walking. In het Nationale Park De Hoge Veluwe worden verschillende wandeltochten aangeboden. Zo kun je bijvoorbeeld samen met de boswachter een rondje door de natuur maken, hij weet je alle ins en outs te vertellen. Je kunt ook een themawandeling maken, zoals een Wildsporen Wandeling.

Sportief op de fiets

De Veluwe is bij uitstek geschikt om een mooie fietstocht te maken. De ideale manier om op een sportieve manier van de prachtige natuur te genieten. Je kunt op de Veluwe gebruik maken van het populaire fietsroutenetwerk. Door middel van knooppunten kun je je eigen fietsroute samenstellen. Onderweg vind je borden en bewegwijzering , dus heb je nog energie over of wil je je tochtje juist inkorten dan is dat geen probleem!

Op safari met de boswachter

In het Nationale Park De Hoge Veluwe kun je een safari maken onder leiding van de boswachter. Hij kan je alles vertellen over het park en wie weet sta jij straks oog in oog met een van de wilde dieren! In de wintermaanden kun je alleen ’s middags een safari maken, maar in de zomer kun je ook ’s nachts de bossen verkennen. Een donker bos vol wilde dieren, durf jij het aan?

Van Gogh in het Kröller-Möller

Kunst en cultuur vind je in het wereldberoemde Kröller-Möller Museum. Hier hangt een grote collectie schilderijen van Vincent van Gogh. Ook het werk van onder andere Pablo Picasso en Piet Mondriaan is er te bewonderen. Er worden regelmatig nieuwe tentoonstellingen gehouden, en vergeet vooral ook niet de beroemde Beeldentuin te bezoeken.

Fun voor kids!

Zeg je de Veluwe, dan zeg je natuurlijk ook Walibi World. Ga over de kop in de achtbaan, voel je alsof je vliegt in de zweefmolen of maak een ritje in de wildwaterbaan. Attractieparken vervelen nooit en zijn het ideale uitstapje om je kinderen de dag van hun leven te bezorgen. Dit populaire pretpark vind je vlakbij de Veluwe in Biddinghuizen.

Zak door de grond

Altijd al eens willen weten hoe het er onder de grond uitziet? Dan moet je naar het Museonder gaan. Dit is het eerste ondergrondse museum ter wereld en je vindt het in het bezoekerscentrum van het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Je vindt er wortels van een 135 jaar oude boom en je kunt botten bekijken van dieren die al duizenden jaren zijn uitgestorven.

Een koninklijk onderkomen

Sinds 1984 is er in Paleis Het Loo een museum gemaakt. Het museum is ingericht met meubelen en schilderijen waarmee verschillende generaties van de Koninklijke familie hun onderkomen ingericht hadden. En dat allemaal in de oorspronkelijke kamers. In de stallen van het paleis kun je verschillende rijtuigen bekijken en ook de prachtig aangelegde tuinen van het paleis zijn een bezoekje waard.

De kracht van de natuur

Alfred Vogel is onder andere bekend vanwege zijn natuurlijke geneesmiddelen. Op de Veluwe vind je de A. Vogel tuinen waar je tussen honderden geneeskrachtige planten kunt lopen. Je kunt hier kennis maken met verschillende biologische fruit- en groentesoorten, maar ook leren hoe je je eigen kruidentuintje kunt aanleggen. Voor kinderen is er een leuke en leerzame speurtocht uitgezet. Voordeel: de toegang is helemaal gratis!