Op pad op ’t Wad – Uitwaaien in Nederland

Op pad op ’t Wad – Uitwaaien in Nederland

Op zoek naar een actieve vakantie in eigen land? De wadden in onze noordelijke provincie Groningen bieden je tal van mogelijkheden.

Het waddengebied is een natuurgebied van wereldklasse en een aantal jaren geleden zelfs benoemd tot werelderfgoed van UNESCO.
Er zijn allerlei manieren om het wad te ontdekken; te voet, per boot, met de huifkar en zelfs ’s nachts kun je kennismaken met de stilte én duisternis van het wad. Ook vind je mooie fiets- en wandelroutes aan de kust. De Groninger kust is meer dan honderd kilometer lang en strekt zich uit van Lauwersoog tot en met de Dollard.
Het is niet direct zichtbaar, maar onder en vlak boven de waterspiegel van de Waddenzee bevinden zich ruim 10.000 soorten dieren en organismen en zo’n 250 plantensoorten. Door deze unieke natuur en veelheid aan biotopen is de Waddenzee in juni 2009 door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard.
Groningen is daarmee de trotse medebezitter van een gebied dat thuishoort in hetzelfde rijtje als de Grand Canyon in de Verenigde Staten en het Great Barrier Reef in Australië!
6x doen op & rond de Wadden
* De Pieterburen Fietsroute brengt je over landelijke weggetjes door een prachtig landschap. Al fietsend kom je langs wierden, mooie uitkijkpunten, karakteristieke boerderijen,

(klooster)tuinen en natuurlijk het zeehondencentrum. De tocht is 36 kilometer lang.

* De Waddenzee kent een uitgebreide menukaart: garnalen, oesters, zeekraal en diverse vissoorten beslaan slechts een handjevol van de rijkheid van het gebied. Diverse ondernemers vangen en gebruiken de heerlijke producten van het wad in hun keuken.

* In het Groninger Waddenkustgebied vind je veel originele logeeradressen. Van stijlvolle bed & breakfasts en groepaccommodaties tot kleinschalige boerencampings en luxe vijfsterren campings. Er is voldoende keuze.

* Je verdiepen in het belang van de Waddenzee als tankstation tijdens de vogeltrek kan in bezoekerscentrum Buitenplaats Noordkust in Pieterburen. Verrassend is de ‘natte ruimte’ waar kinderen proefjes kunnen doen en planten en dieren onder de microscoop kunnen bekijken. Vanaf Buitenplaats Noordkust loopt een wandel- en fietspad naar de waddendijk. Ook starten er diverse excursies.

* Domies Toen, tuin van de dominee, is te vinden aan de voet van de 13e-eeuwse Petruskerk. Het is een museumtuin met een botanische tuin, een slingertuin en een theehuis. Gelegen aan de middeleeuwse dobbe (vijver) waarin ’t vee werd gedrenkt.

* De beste manier om het wad te verkennen, is te voet. Diverse organisaties geven elk hun eigen draai aan wadlopen. Zo zijn er kinderwadlooptochten, zwerftochten voor de minderervaren wandelaar, maar ook een heuse oversteek naar een waddeneiland is mogelijk. Daarnaast zijn er combinaties van varen, zeehonden kijken en wadlopen of meerdaagse tochten mogelijk.

Zeehonden spotten

Pieterburen is bijna een synoniem geworden voor de Zeehondencrèche van Lenie ’t Hart. Al sinds 1971 worden hier zieke en verweesde zeehonden opgevangen. Een gezonde zeehond weer vrijlaten op het wad, daar draait het om.
Voordat de crèche werd opgericht, vonden mensen regelmatig huilers op het strand en die konden nergens terecht. Inmiddels bestaat de zeehondencrèche veertig jaar en is het een modern zeehondenziekenhuis, een wetenschappelijk onderzoekscentrum en een populaire bestemming voor een dagje uit.

Zeehonden in hun natuurlijke omgeving bekijken, kan met een boottocht vanaf Lauwersoog. Je wordt begeleid door een van de medewerkers van de Zeehondencrèche die je allerlei wetenswaardigheden over het natuurgebied vertelt. Je ziet vogels, zeehonden en misschien zelfs een bruinvis van dichtbij.

Meer weten over de Wadden? Op wadden.groningen.nl vind je meer informatie.