De weidewereld van Alpe di Siusi

De weidewereld van Alpe di Siusi

Alpe di Siusi/Seiser Alm is de speeltuin van Zuid-Tirol. Deze grootste bergweide van Europa, gelegen in de Dolomieten, is zeer geschikt voor een actieve zomervakantie voor het hele gezin. Met driehonderd zonnige dagen per jaar is dit het paradijs voor optimaal outdoorplezier.

Zuid-Tirol wordt gedomineerd door de Dolomieten, die officieel het predikaat ‘mooiste bergen ter wereld’ dragen. In het hart van deze bergketen – omringd door de kenmerkende steile pieken – ligt Alpe di Siusi, de grootste aaneengesloten bergweide van Europa. Het gebied is alleen per lift bereikbaar en daardoor volledig autovrij.

Grootste bergweide van Europa

De alm is 56 km2 groot, dat is ongeveer een gebied ter grootte van achtduizend voetbalvelden. Alpe di Siusi is befaamd om haar biodiversiteit, met name in de zomermaanden als miljoenen bergbloemen en –planten de weides in eindeloze kleurtapijten veranderen.

Actief met uitzicht

Een verblijf in de bergen vult de longen met gezonde lucht en laat het bloed weer sneller door de aderen stromen. Met een hoogte tussen de 1.800 en 2.300 meter is Alpe di Siusi het ideale decor voor trainingen van topatleten. Zo heeft een groep Keniaanse atleten hier ooit getraind. In de voetsporen van deze wedstrijdrenners volgden al snel de liefhebbers, mede aangetrokken door het unieke Alpe di Siusi Running Park. Een park dat zich uitstrekt over vlak en bergachtig terrein en daarmee ideaal is voor beginners en gevorderden.

In de maand juli staat hardlopen centraal op Alpe di Siusi. Op 7 juli zal namelijk het startschot klinken van de eerste officiële halve marathon, Alpe di Siusi Running. Op de grootste Alpenweide van Europa met op de achtergrond de Dolomieten gaan de renners de uitdaging aan om maar liefst 500 meter hoogteverschil te overbruggen.

Ook op de mountainbike laat Alpe di Siusi zich geweldig verkennen. Met altijd uitzicht op de drie pieken van de Dolomieten (Sciliar, Sassolungo en Sassopiatto) is het heerlijk trappen. Er zijn meer dan dertig gps-routes en tochten die tussen de 250 en 2.500 hoogtemeters overbruggen. Voor elk familielid is er dus wel een geschikte tocht.

Bijkomen in traditionele berghutten

Na alle outdoor-activiteiten kun je bijtanken in één van de vele berghutten. Hier staan lokale specialiteiten op het menu; traditionele Italiaanse gerechten en echte bergkost.

De ‘Gostner Schwaige’ is zo’n typische Zuid-Tiroolse berghut. Hier bereidt chef-kok Franz Mulser elke dag een verrassend menu voor lunch en diner. Na een stevige wandeling is het heerlijk genieten van bijvoorbeeld de Kaiserschmarrn; een omelet gemaakt van verse kwark met rozijnen, frambozen, vlierbessen en rozenblaadjes. Mulser ontwikkelde zijn passie voor de fijne keuken bij leermeesters van diverse sterrenrestaurants.

Uit liefde voor de Zuid-Tiroolse bergen is Mulser teruggekeerd naar zijn geboortestreek. Op Alpe di Siusi begon hij de Gostner Schwaige, een romantische houten almhut met slechts 25 plaatsen. Zoals in Zuid-Tirol eigenlijk heel gewoon is, kookt Mulser alleen met verse, lokale, vaak biologische ingrediënten direct uit de grote tuin voor de hut en de naastgelegen boerderij van zijn ouders.

Optimale ontspanning

Al meer dan honderd jaar kun je in Zuid-Tirol terecht voor een echt hooibad van speciale grassoorten die op de berghellingen groeien. Dit hooibad is ontstaan toen de boeren zich begonnen af te vragen waarom ze na een zware dag hooien zo verfrist wakker werden. Hun tijdelijke bed op de alm was hierop het antwoord.

Ondergedompeld is een heet bad komt uit het extra vette Dolomietenhooi de helende kracht van onder meer arnica, tijm en valeriaan vrij, die zowel rustgevend als verkwikkend werkt bij reuma, rugklachten en kramp. Naast hooi hebben ook de lokale producten zoals appels en wijn een sterk verjongend effect op de huid. De heilzame kruiden en gezonde zuurstof op Alpe di Siusi bieden optimale ontspanning.

Voor meer informatie kijk op: www.alpedisiusi.info en www.suedtirol.info. Voor een overzicht van kleinschalige familiehotels ga naar www.suedtirol.info/alpedisiusi_nl.